Bericht van Gerti Bierenbroodspot … en een uitnodiging

Oplage 1-100 | formaat 34 x 45 cm | 396 pagina’s | koper op snee | prijs € 4.750,- 50 Full-Colour facsimile afbeeldingen | 30 pagina’s met foto’s 280 pagina’s tekst, notities, tekeningen en geografische kaarten

Bierenbroodspot: ‘ …en zo begon mijn virtuele reis, terug in de Tijd. Zo schreef ik de Codex. Net als bij het gieten van mijn bronzen beelden: het moment is daar! Het beeld wordt uit de mal van chamotte geslagen en ik kan eindelijk zien waar ik al die tijd mijn ziel en zaligheid in heb gelegd.

Nu is het zover, ik heb het ongelofelijke object in m’n handen. Een glanzende roodkoperen hul met mijn ontworpen letters en monogrammen erin gegraveerd. 400 pagina’s dik, voorzien van prachtige reproducties en veelbetekenende teksten. Gedrukt door de meester boekenmaker van Novara (N. Italië), maestro Mauro Loce; mooi en zeer Italiaans. Een beroemdheid in de wereld van bijzondere kunstboeken, zoals die van het het Vaticaan, de Dalai Lama, het Rijksmuseum.

Twee jaar werkte ik als een bezetene om gestalte te geven aan het verdriet over het verloren gegane van al mijn reizen en al die ontmoetingen in landen en ruïnesteden. Bijna allen gelegen op de karavaanroutes, die nu geheel verwoest zijn, geplunderd of waarvan de ziel gestolen is door massatoerisme.

Het was de schok van het vernielen van Palmyra die me aanzette dit object, met vele teksten en afbeeldingen en met verslag van dramatische ontmoetingen, te maken. Lees over de ontmoetingen met bedoeïenen, archeologen en gekroonde hoofden. Het geridderd worden door koning Hussein van Jordanië en daarna door koningen Beatrix – voor mijn verdienste als kunstenaar, maar ook als “vertegenwoordiger in den vreemde van de Nederlandse cultuur”.

Wat schilderde ik ter plaatse in de tien landen en waar leefde ik als een vorst in de vrijheid van een reiziger? Alles is uitgebreid beschreven in de Codex. Ik schilderde vogels in Petra, zuilen in Palmyra en tempels in Lepsis Magna in Libië, om maar een greep te doen. En grafkamers in Egypte, bedoeïenen kinderen op de weg, en portretten van beroemde kunstenaars, waaronder Francis Bacon die ik in Parijs ontmoette. Overal waar ik kwam, te paard, per Land Rover en vaak te voet werd ik met argusogen bekeken: een vrouw met tekenplank, schilderspullen en vele rollen rijstpapier, soms “in the middle of nowhere”. Dit alles is in beeld en tekst gevat in deze Codex Bierenbroodspot.

Nu ik dit prachtige, kostbare object in mijn handen heb en het voorzichtig op de perspex standaard zet (het weegt 12 kilo), besef ik dat de drijfveer om het te maken verdriet en weemoed waren over de verloren gegane (mijn) werelden. En ik weet dat het altijd de taak van de kunstenaar geweest is, om gestalte te geven aan wat in de emotie van al die belevenissen schuilt. Ik reis opnieuw in die verbeeldings-wereld van de Codex Bierenbroodspot.

Sla het open en stap naar binnen in de wonderlijke wereld van een bezeten kunstenaar…!’

Twee jaar lang heeft Bierenbroodspot niets ontziend en vol passie gewerkt aan een werkelijk uniek kunstobject. Hiervoor heeft ze haar rijke en omvangrijke archief tot in de details uitgezocht, onderzocht, bestudeerd en nauwkeurig geselecteerd. Bovendien schilderde ze speciaal voor de Codex 50 nieuwe kunstwerken; deze facsimiles zijn in hoge kwaliteit in de Codexen afgebeeld.

Ik ben de kroniekschrijver, de nomade op blote voeten op de weg. De schilder die alles wil omvatten in verf, die alles onderweg wel moest noteren. Ook daar is moed voor nodig, en geloof in schoonheid.’

We zijn trots en zeer verheugd de eerste serie van de Codex (strict gelimiteerde editie van100 ex) vanuit Italië te mogen ontvangen. Half januari worden de allereerste objecten naar Amsterdam getransporteerd. In ‘De Verffabriek’ vindt de officiële PRESENTATIE & VERKOOP plaats van de finale versie van de CODEX BIERENBROODSPOT. Ook de 50 originele werken, die zijn afgebeeld in de CODEX, worden dan te koop aangeboden op de hieronder aangegevens dagen en tijden. Tevens is dit de gelegenheid om de aangekochte Codexen te kunnen overhandigen aan de nieuwe eigenaren! Vanzelfsprekend is Gerti hierbij aanwezig!

  • Vrijdag 25 Januari: 14 – 18 h
  • Zaterdag 26 Januari: 14 – 18 h
  • Zondag 27 Januari: 14 – 18 h

Adres:
Lange Leidsedwarsstraat 87
1017 NH Amsterdam

INSCHRIJVEN VOOR DE LEZING

Thema: Hoe komt een CODEX tot stand?

Een boeiende lezing door Bierenbroodspot zal worden georganiseerd op donderdag 7 februari van 19 – 21 h. in haar Amsterdamse atelier ‘De Verffabriek’. Bierenbroodspot zal u uitgebreid kennis laten maken met de CODEX: zij zal u deze avond toelichting en uitleg geven over het totstandkomen van dit unieke kunstobject, en natuurlijk over haar fantastische reizen en ontmoetingen.

Kosten lezing inclusief drankje & borrelhapje: 20 euro p.p.
Graag overmaken naar bankrekeningnummer: NL 81 INGB 0652449468 t.n.v. Pharphel B.V. (bij aankoop van een kunstwerk wordt dit bedrag in mindering gebracht).

Mis deze bijzondere lezing niet!! De plaatsen zijn beperkt.
Graag uw bevestiging naar: contact@bierenbroodspot.com
(Uw bevestiging is definitief na overmaking bedrag).